kolmapäev, veebruar 03, 2010

eesti passi saamise saaga

Teadjamad teavad, et mu pass saab läbi 17. märts 2010, seega paari kuu pärast. Veel teadjamad teavad, et pass, mis on kehtiv vähem kui 6 kuud on samahea kui kehtetu pass eriti kui tegu on igasugu reisimisega. Nimelt ei lase lennufirmad pardale kui pass vähem kehtiv ning igasugu maad ei luba viisat passi lüüa. Kuna ma nii teadja polnud, ausalt öeldes polnud üldse huvi tundnud selle passi asja vastu ning teada sain ka sellest ausalt öeldes pool juhuslikult. Telekas nägin, et AirAsial miski suur sooduaks hetkel ning kiire mõtlemine ning enne kui aru olin saanud olin endale Perth Kuala lumpur-Hanoi lennupiletid ära ostnud. Kui aga tahtsin Tiger airwaysist osta pileti Hanoi- Singapur, siis ei laskunud broneerimist teha. Kõne siis klienditeenindusee ning siis ma sellest teada saingi, et mu pass on küll veel ketiv, aga paraku paar nädalat juba mittekehtiv kui reisidokument. Damn it! Saatsin siis kohe maili kohalikule eesti konsulile, et asja arutada. Asja oleks lihtsam menetleda olnud kui pass kadunud oleks. Välisministeerium (VM) oleks teinud tagasipöördumistunnistuse, ning reis aasiasse oleks hapuks läinud. Aga kui pass on kehtiv ja olemas, siis seda taodelda ei saa, sama jälle samas jälle minu puhul pass ju pole kehtiv. Passi ära ei tahtnud kaotada, kuna see ainus siinmail kehtiv dokument! Naljaks on, et peenetesse diskukohtadesse tuleb ka kogu aeg passi kaasa vedada, sest kehtiv ID on kohustuslik ning minu ainus kehtiv ID on minu pass. Seega üle ei tohi napsutada, et pass ära kaotada.
Mulle oli üllatuseks et Eesti nimelises E-riigis ei saa passi elektrooniliselt taotleda. Nimelt on selle aastal uus kord et passi saamiseks tuleb anda ka sõrmejäljed ning neid jälgi ei saa võtta kohalik konsul, vaid peab suursaadik või miski tähtsam tegelane olema.Välisministeerium soovitas mul minna Tokyiosse, kus on lähim Eesti esindus ning anda seal oma sõrnejäljed, suht raske teostada, kui pass pole kehtiv.
Aga see eelnev lihtsalt vahemärkuseks. Kui asi kuskile ei liikunud, tuli nagu välk selgest taevast üks päev uudis, et VM saadab Austraaliasse erakorralise delegatsiooni, et kohalikud eestlased saaksid oma konsutaartegevused korda ajada.

See tundus mulle olema nagu teine sünnipäevakink. 29ndal novembril läksingi siis kohaliku konsuli juurde sõrmejälgi andma ning passi taotlust samuti. Surusin siis suursaadikuga kätt ning jäin ootama seda päeva, mil uue passi kätte võiksin saada.See mida ei tulnud oli aga UUDIS et tule passi järele. Aga siiski miski aeg tuli mail subjektiga Eesti pass. Süda hakks kohe rõõmaslt lööma, lõpuks ometi. Kuid kui kirja avasin oli selle sisu, kus on teie uus avaldus passi taotlemise kohta.WTF oli esimene reaktsioon. Kiiresti kõne siis sellele ametnikule, kes kirja saatis ning mis välja tuli. Passi avaldus oli tagasilükatud, kuna allkirja näidis oli liiga suur ning seda ei saanud sisse skanneerida. Kurat võtaks, kas saab veel lollimat põhjust avalduse tagasilükkamiseks olla? OK see selleks, mis mind veel pahasemaks tegi oli see, et avaldus oli kodakondsus ja migratsiooniametisse jõudnud alles 30 detsember, kuu aega hiljem. Ma ei tea millega see välisministeerium tegeleb, et suutis kuu aega avaldust kinni pidada.
Migratsiooniametnik oli nii üllatunud, et kas siis VM sind ei teavitanud sellest, sest neile oli avaldus tulnud sildiga, et tagasilükatud. Ning sellega asi veel ei lõpe. Lubasin siis ametnikule, et panen kohe uue avalduse teele, kuid kui hakkasin arvutist avalduse blanketti otsima siis ma seda ei leidnud, tuli välja et alates 1st jaanuarist pole enam kodakondsus ja migratsiooniametit, vaid on Politsei ja Piirivalveameti Kodakondsus ja Migratsiooniosakond. Tegin siis uue kõne tagasi ning ametnik saatid mulle vana avalduse formi, kuna uus vorm polnud veel valmis. Ok vähemalt sain teada ning panin järgmine päev uue avalduse posti.
Nädal hiljem see kohal polnud, kalendripäevad hakkasid üha kiiremalt minema ning panin siis teele uue avalduse kirja, mille teekonda saan internetis jälgida. Teine kiri tegi imet ning kahe päevaga oli see Tallinnas ning ka Eesti ametinkud said ka lõpuks aru, et asjaga on kiire ning hakkasid ennast liigutama ning paar päeva pärast avalduse Tallinna jõudmist sai passisaaga lõpuks nii kaugele et pass oli Austaalia poole teel.

25.01 jõudis pass viimaks Perthi.29.01 läksin ja tõin selle ära konsulile pudel head shiraz veini vaeva eest seejärel immigratsiooni, kus tegin avalduse, et nad mu andmed austraalia viisa registris ära muudaksid.

3 kommentaari:

Viljar ütles ...

Paistab, et eesti e-tiiger hüppab küll aga pole veel päris selge, kuhu poole ;) Igatahes edu sulle reisimisel.

Unknown ütles ...

Mu sõbrannal varastati pass ära, me ise perhis kuhu ja mida me tegema peame et uut passi saada? kas me peame sydneysse minema?

vooster ütles ...

Hei,

Ilmselt peab sõbranna siis Austraaliasse jääma ;). Aga tõsisemalt rääkides, esmalt võtke aukonsul ühendust Anu Van Hattem-iga ühendust. Kui teil sõrmejäljed on 5 aasta jooksul antud, siis ei tohiks suurt probleemi olla uue passi saamisega, kui aga pole helistage suursaadikule Sydnisse. Jõudu ja kõike paremat.