laupäev, märts 03, 2012

Napoli

Napoli on linn, mis lisaks ajaloolisele Pompeile ja Vesuuvile seostus mulle enne siiatulekut suure prügijamaga, mis siin paar aastat tagasi oli. Nii juhtub kui prügimajandust majandab maffia. Ma ei tea kas sellest ajast või juba varasemast või ongi Campania inimesed sellised, aga linn ise on väga räpane ning pürgi on tõesti palju igal pool. Mõned näited allpool.

Sõber Davidi jutu järgi oli Berslusconi miski aeg kõvasti raha kulutanud, et prügi asi siin korda saaks, aga ka selle raha oli maffia ära võtnud.
Teine asi, mis sõber Davidi järgi pidi Napolis kõige parem maailmas olema on pizza. Pizzeeriaid on tõesti palju, enamus neist on sellised nagu alloleval pildil. Igal pool töötab ema, isa, perepoeg-, tütar, minia, väimees ning kuna keegi inglise keelt ei rääkinud, tuli jälle maailma universaalsemat keelt ehk siis viipekeelt kasutada selleks, et tellida. Lõpuks tegin miskid sõnad selgeks, kuidas asi käib ning siis läks kõik juba palju ladusamalt. Eranditult kõikjal tehakse pizzat süte peal, elektriahju kasutamist ei näinud. Elus pole ma nii palju pitsat söönud kui siin. Minu kui põhjamaise ugrimugrilase jaoks on Prisma pizza küll palju parem, itaala õhuke põhi on nagu tallanahk mida mäluda ei saa ning selleks, et alla läheks, tuleb punast veini peale juua.

Kuna Napoli asub Euroopa ühe kuulsama vulkaani Vesuuvi ümber, siis järgnevatelt fotodelt võib näha, milline katastroof juhtub kui see peaks jälle purskama hakkama.

Kogu linn on vulkaani jalamil.
Kuna see talv on erakordne talv Lõuna-Euroopas (vaata fotosid, mis tegin siinsest talvest siit, siis ka Vesuuvi jalamil oli kõvasti lund).

Kohalikud kasutasid erakordset olukorda, et lund näha ja katsuda ning populaarne tegevus vulkaani jalamil oli auto kapotile lumememme tegemine ning sellega siis allalinna näitama sõitmine.

Siit veel vaade iidse linna Pompei juurest Vesuuvile. Uskumatu jah mõelda et, Pompei, mis jäi vulkaani laava alla aastal 49, oli ligi 1700 aastat "avastamata". Kahju, et jõudsime siia nii hilja kellajaliselt ning sisse ei saanud vaadata linna. Oleks päris huvitav olnud minna ajast 2000 aastat tagasi.

Nii näeb Pomei välja mu hotelliaknast. Kuigi suitsema ei hakanud, oleks olnud head tingimused loodud selle jäädvustamiseks.


Siin veel üks foto võetuna Napoli kesklinnast.



Antud pildil on lihtsalt ilus vaade Napoli kindlusest.

Kindluse juures nagu iga märkimisväärse turismiobjekti juures oli palju Jaapani ja Hiina turiste, kes kõike detailselt jäädvustasid. Kui hüüdsime suvalistele tüdrikutele "Konbanwa o genki tes ka!" , siis muutusime ise hoobipealt ka turismiobjektiks kelle taustal pilti taheti teha. Pole vist tavaline, et suvaline europiidne oskab miskit jaapani keelt alg, alg, alg tasemel.

Mõned märkused veel.

  • Napoli liiklus on hullemast hull. Igasugu ettekeeramine, suvalises kohas möödumine, kohene signaalitamine kui hilja reageerid ristmikul on tavaline.
  • Tervet autot ei leia. Kõik autot on mölkis. Imestan kuidas mul õnnestus 2 nädalat suure Mondeo jurakgaga mitte ühtki "kõksu" teha.
  • Kui see on siine majanduskriis, siis kütus tundub küll viimane asi mille pealt kokku hoitakse. Autosid on palju ning liiklus on igal ajal tihe.

Sõbrad kreeklased juba halavad Financial Timesis kui raske neil ikka on, aga kui selline autopedestamine ikka igal pool on, kliimas, kus jalgratas mõjuks kõigile hästi (eriti naisterahvastele, kes liigselt süsivesikuid tarbivad), siis minu arvates on küll pikk ma enne kui tõeline "austerity" kätte jõuab.
Muidugi miskit infot võib lugeda raskustest poodide allahindluste kohta, mis siinmail olid hooaja riietele -50- 70%. Sellest võib järeldada, et inimestel pole raha, et riideid osta õige hinnaga ning kauplustel vaja suve saabudes likviidsust saada ning ladu, mis iganes hinnaga likvideerida. Aga siiski pole kindel, et selline allahindlus MASU tähendab, võib olla ongi see tavaline siinmail.


Olen Eestis tagasi, järgmise nädala lõpupoole peaks tagasi Itaaliasse minena, seekord plaan põhjapoole Veneetsia kanti ning teemaks endiselt elektrijaamade generaatorite mähiste võnkesagdeus ning võimalik toestamine. Elame näeme.

Kommentaare ei ole: