kolmapäev, november 02, 2011

Kus asub Eesti 2?


Esimest osa loost, kus asub Eesti saab lugeda siit. Jaapanlased ei saa öelda, et on oluliselt pädevamad teemal Estonia (milleks peakski), kuid ma ei tea, kas selle tõttu, et nad räägivad valge inimesega või siis selle tõttu, et neid on õpetatud austama kui võõra inimesega räägid, igatahes sõna Elbonia mitteteadmise korral teevad nad suured silmad ning väga imestunud näo: „Aaaaa... Estonia, Chotto“
Siin naljalt keegi juurde ei jookse erinevalt Kagu-Aasiast ning ei päri, kust sa oled mitte siira eesmärgiga teada saada su päritolu, et valgele inimesele jätta naiivne tunne oma sõbralikusest, vaid sügavama tagapõhjaga sulle miski kama pähe määrida, pärast kohustusliku small talki osa läbimist.
Üldiselt need, kes on saareriigist väljas oma elu jooksul reisinud, on oluliselt avatumad ning altimad jagama küsima. Ja neid ilmselt nii vähe ei olegi, sest kui vaadates Finnairi Aasia lendude bilansi hoolimata suunast, on 90 % reisjatest alati aasialased. Iga riik on huvitatud rikka Jaapani turisti enda poole meelitamisest ning kuhugi peab maailma kvaliteetsemate kaupade tootja oma ekspordi tulud kulutama. Praegu kohaliku Japanese timesi lugedes jookseb sealt pidevalt läbi hädaldamine, et jeen on liiga kallis ning eksport langeb. Seda tunnen ka omal nahal, kui mais siia esimest korda tulin oli kurss 1:120 siis nüüd 1:100le, ehk samade sissetulekute juures on minu ostujõud langenud 20%. See annab ka seletust, miks kõik tuttavad imestavad, et Jaapanis polegi kõik elektroonika nii odav kui meile odava jeeni ning 0 intressi poliitikat läbi aastate ajanud Jaapan mulje on jätnud.
Aga mõningad näited kuidas sõna Eesti on mõjunud kui on küsitud "Where are you from?"
Kui Nagoya Grand Plazasse eelmine kord hilisõhtul, siis üks härra soravas inglise keeles, küsis mult just sama. Tuli välja, et ta oli elanud pikka aega Londonis ning ta majoahoidja oli olnud eestlane, kes ilmselt pärast viimast ilmasõda sinna oli kolinud.
Kagoshimas liftis selle vastuse Estonia peale tuli, aa Estonia, me käime seal aastas 3-4 korda, sest meil on tehas seal. Edasi nemad küsisid juba, kust Eesti otsast ma pärit olen ning vastuse Pärnu peale, tuli kohe oo meie tehas on ka Pärnus. Küsisin siis et, mis toob neid siia Kagoshimasse ning tuli välja, et mitte kaugel hotellist on neil nende Jaapani tehas ning järjekordne kinnitus maailma väiksusest.
Paaril korral on mõned vanapaarid muidugi maininud ka meie igavest pärandit N-Liiduga.Aga eks me ju olemegi Jaapaniga peaaegu naabrid ainult üks riik on vahel.
Kui aga teemat edasi arendada,kus Eesti asub, siis teinekord geograafia paika saamiseks sasutamse lühendit „Near finlando“. Kui generaatorid välja jätta, siis muidu on sommid jaapanlaste silmis hästi heas nimekirjas. Soome seostub ikka jõuluvanaga ning üllatus üllatus ka Muumidega, sest Jaapan on ju tuntud multikate maa. Mu sõber laplane Tommi ütles muidugi selle kohta, et mis see Muumi fenomen on. Üks lesbist rootslane kirjutas selle Soomes üksikul saarel ning meie soomlased kasutame seda ainult ära.
Isegi Finnairi stjuardessidel on toidu jagamisel muumi põlled ning muidugi saab põlli ka osta pardakauplusest. Kuna jaapanil lendudel on pooled saatjad jaapanlased (ilmselt renditud nende One World partnerilt JALilt), siis muumi põlled lähevad hästi neile kaubaks.
Tommi elab Rovaniemis, ning jõulude ajal teeb väikest lisaraha majutuse pakkumisega seal linnas, et kõik janused saaks jõuluvana ära näha. Ükskord oli juhtunud nii et üks vanem paar Jaapanist oli tal külas olnud ning kui ta oli neile väikese eksursiooni teinud, siis see paar oli nii pettunud olnud, sest tuli välja et nad olid siiralt uskunud, et jõuluvana ongi päriselt olemas ning nüüd Rovaniemis,ehk jõuluvanade Mekas oli nende unelm purunenud.
Aga nii see on kuigi kauge riik, kuid kui ikka tahta saab igaüks teada, kus asub Eesti?
P.S
Olen pärast kolme nädalat tagasi Jaapanis, linnas mille nime ma ei tea, kuid see pidi on tunnise sõidu kaugusel Nagoyast.
Ilm on nagu meil augustis hommikul külmem päeval nii 20 tuuris ning valgeks läheb kell 6 hommikul.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eilses Pealtnägija saates oli lõik Jaapanist ja täpsemalt Baruto tegemistest ning seal õhku visatud oletustest peaks 1/3 jaapanlasi teadma Eestit kindlasti kuna see hulk rahvast on aktiivselt kursis sumoga ehk läbi Baruto edu teavad ka Eestit :)

vooster ütles ...

Hei Anomüümne,

Tänud kommentsi eest. Sumo on Jaapanis spordiala number 3-4 koos rugbyga. Kõike populaarsem on pesapall ja siis soccer. Kuskil tele-ja ajalehe reklaamides ei näe sumokaid reklaame tegemas, küll on seal aga palju pesapallureid ja jalgpallureid.Barutot teavad need,kes sumot jälgivad nagu Marko Märtinit teadsid väljaspool Eestit need keda ralli huvitas. Seda kas nad teavad,kas Barto ka Eestist on pole enam nii kindel, sest praegusel ajal nagu ma aru olen saanud on siin igasugu riikidest maadlejaid a la Bulgaariast Mongooliani.