laupäev, juuni 30, 2012

Nigeeria- toll streigib, meie passime


Ma ei saa aru mis institutsioon on riigi toll. Juba teist reisi järjest lihtsalt materjalid on tollis kinni ning   kuna generaatoreid, mida parandame ei või seisata ennem kui materjalid kohal, siis tööd teha me ei saa, seega ootame kuni materjalid saabuvad. Nimelt Nigeerias toll streigib juba mitmendat nädalat ning kogu riigi kaubavahetus on seetõttu häiritud. Ma ei saa aru kui riigil on õigus maksu nõuda ning viimase mitte täitmisel su vastu hagi esitada, siis peaks olema ka ettevõttel õigus kahju nõuda, siis kui toll oma tööd ei tee ning ettevõttele rahaline kahju tekib. Reaalses elus ettevõte peab selle kahju vaid kuludesse kandma. Aga olgem ausad Nigeeriast kehtivad ikka Nigeeria seadused (loe: dšungli).
Kuna  juba teist päeva passime niisama, siis eile käisime esimene päev linna peal sellega tutvumas. Eirasime firma ettekirjutst mitte niisama „uudistada“, sest igav hakkas. Kohaliku tsemendijaama esindaja kinnitas, et päeval on ohutu liikuda, kuid öösel see soovitav pole.
Kohalikud päeval on suht uimase olekuga, küllap enamus neid on nokturnse elustiiliga. Päeval küll keegi eriti ligi ei tikkunud, kuid pilke püüdsime me küll usinalt. Lapsed kui kõige siiramad jooksid juurde ja küsisid nime. Kui arvate, et tegu on miskite paljaste tagumike,närtsudes ning näljast vaevu püsti seisvate põngerjatega, siis eksite. Lastel on korralik, puhas koolivorm seljas, lumivalged põlvikud jalas ning alatoitumist näha pole. Üldse olen vaadanud, et olgu see hurtsik, kus lapsed elavad nii uberik kui tahes, koolilapsed on üldiselt ikka puhtad ja kasitud igal pool. Ilmselt see alatoitluse teema on rohkem Aafrika kõrbe ja sõjakollete probleem. Calabaris, kus aastas sajab 3000 mm. vihma ning kõik mis, mulda pistad, kasvab vohinal, ei tohiks loodus küll siinseid inimesi rahu ajal nälga jätta.
Kuna pimedal ajal pole soovitav liikuda, siis õhtuhämaruses otsustasime veel käia poest läbi ning mõne õlle õhtuseks jalgpalli vaatamiseks võtta enne kui hilja on. Tundub, et mida pimedamaks, seda elavamaks-julgemaks (ohtlikumaks) kohalikud muutuvad. Kuigi urgas, kust kohaliku Star õlut sai, oli vaid 500 meetrit eemal küsiti meilt mitu korda raha, hüüti niisama „hei white man , what’s up“, joosti järele, pakuti kanepit ning prostituute ehk siis kõike tavapärast arengumaal, et valget meest rajalt kõrvale juhtida.
Kohalikud ise ei suitseta, mis on väga üllatav lõunamaa kohta. Kui kolleeg üritas sigarette leida,võttis see tal mitu urgast enne kui miskit leidis. Samuti on üllatav lõputu kirikute ning ususektide reklaamide hulk. Jehoova tunnistajatel on ka siin nagu igal pool kõige uhkemad hooned. Seega usku on küll igal pool tunda, kuid küllap see pole piisav, et vastu seista kiusatusele valge mees paljaks röövida kui ta peaks välja pimedas pistma.
Aga jalgpall möödus eile voolukatkestuste all. Need on siinmail nii igapäevased, et kellel vähegi võimalik, on varugeneraator muretsetud. Ka meie hotelli ees on kaks sellist. Kuna eile olid need rivist väljas, siis voolukatkestused olid iga natukese aja tagant. Tundub, et siinmail on jõukuse näitaja, mida külmem on su ruum. Kui hotelli sisened, on see nagu külmkappi minek ning kuna kõik see jahutamine nõuab energiat, siis eilne voolukatkestus tõi kaasa ka veekatkestuse ning järgnevad 15 tundi oli vannitoas vetsupoti tõttu mõnus aroom.
Nigeeria toodab suurusjärgus 2 miljonit barrelit naftat päevas.  Iga üks võib kerge arvutuse teha ning näha kui palju raha riiki tuleb. Aga see raha jaotub äärmiselt ebaühtlaselt ühiskonnas. Riigil on mitmeid sarnasusi meie idanaabriga. Rahvaarv on peaaegu sama ning see osa, kes riigi rikkusest osa saab, võib olla ka samas suurusjärgus protsentuaalselt. Olgu see protsent  tagasihoidlik 3, siis juba see hinnangulise 163 miljoni elaniku juures teeb 4,89 miljonit rikast, seega 4 Eesti täit inimesi, kelle võsud õpivad USAs ja Inglismaal mainekates ülikoolides ning kes sõidavad ringi viimase malli luksusautodega. See pisike kildkond elab oma okastraadi ja kõrge aiaga ümbritsetud  villades  ning muu rahvas, kes elab uberikes, jahib igat valget kui elavat pangaautomaati.Isegi  Unicemi tsemenditehase bossud, kes kõik hindud on tunnistasid, et öösel on parem mitte liikuda (ka neid peetakse sihtmärkideks), kuigi nende nahavärv kohalikest eriti ei erine.
P.S  Eilne kurjemate toonide tegemine hotelli bossule kaebus kandis vilja ning täna oli juba hommikusöök söödav ning parem. Linnatuuril avastaime ühe bistroo kust saab väheke mõistlikuma hinnaga lõunat käia söömas.

Kommentaare ei ole: